top of page
01

SAHİBİNİ ARAYAN UD

NECATİ ÇELİK

YÖNETMEN

MUSTAFA YILMAZ KUŞ

"Sahibini Arayan Ud: Necati Çelik " belgesel filmi için; köklerini geleneksel musikimizden alan günümüz musikişinaslarından, tüm dünyada tanınan, resitaller veren, konserlere katılan, dünyaca ünlü müzisyenlerle ortak çalışmalar yapan, dünya üniversitelerinde dersler, seminerler ve konferanslar veren bir udi olarak yabancılara musikimizi tanıtan, sevdiren ve öğreten büyük usta Necati Çelik'in, kıymetini yaşarken bilmek ve onu genç nesillere aktarma misyonunu taşımaktadır.

Belgeselin, omurgasını Necati Çelik'in hayat hikayesi ve sanatı oluşturmaktadır. Belgeselde bu ana hikaye ile birlikte aslında Necati Çelik'in 50 yıllık musiki birikimini ve ud icrasında geldiği ustalığa giden yolculuğunu anlatılmaktadır. Kendi musiki pratiğine ek olarak, önceleri kendi evinde başladığı, son 10 yıldır da kendi ofisinde ücretsiz olarak verdiği ud ve musiki dersleri de vurgulanmaktadır.

Necati Çelik'in koordinatörlüğünde düzenlenen ilk "Türkiye Ud festivali" ile ilgili bilgiler ve görüntüler eşliğinde Yine Necati Çelik'in gerçekleştirdiği ilklerden olan Ud resitali de belgeselde yer almaktadır.

Film, biyografik yaklaşımı ile Necati Çelik'in hayat hikayesini anlatırken kendisiyle, ailesiyle, öğrencileriyle, çalışma arkadaşları ile, dostları ile ve musikinin yaşayan üstadları ile yapılan röportajlar yer almaktadır.

the film
The facts
02

NECATİ ÇELİK

HAKKINDA

1955 yılında Konya’da doğan Necati Çelik, 7 yaşında kendi kendine bağlama çalmayı öğrendi, 1970’li yıllarda ud çalmaya başladı. 1973 yılında ilk kez udî olarak görev aldığı Hz. Mevlâna’yı anma törenlerinde Saadettin Heper, Aka Gündüz Kutbay, Kadri Şençalar, Cinuçen Tanrıkorur gibi Türkiye’nin önde gelen müzik ustalarıyla tanıştı.

   1975 yılında Konya’da kendi özel okulunu kurarak burada yüzlerce öğrenciye ud dersleri verdi. 1983 yılında Konya Belediyesi Türk Müziği Korosu’nu kurdu. Yine bu yıllarda verdiği ilk resitali, Şerif Muhiddin Targan’dan sonra Türkiye’de yapılan ilk ud resitali olması bakımından önemlidir.

   1985 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Müzik Bölümü’nde ud hocalığı yapan ve 1986 yılında Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na udî olarak katılan Çelik, aynı zamanda Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda ud hocalığı yaptı. 1987 yılında İzmir Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu ile Tunus’ta 8 konser verdi. 1989 yılında geçtiği Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda Necdet Yaşar’la birlikte, İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinde her ay bir konser, ayrıca sürekli Radyo ve TV programları yaptı.

   Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Ürdün, İsrail, Suriye, Cezayir, Fas, Tunus, Danimarka, İsviçre, Malezya, Yunanistan, Dubai, Mısır, Belçika, İtalya ve Amerika’nın birçok üniversitesinde resitaller veren ve konserlere katılan Çelik, Zakir Hussain, Mickey Hart, Ross Daly, Christopher Carnes, Ali Akbar Khan, Habib Khan ve dünya müziğinin daha birçok önemli ismiyle birlikte konser ve stüdyo çalışmaları yaptı.

   1993 yılında, bir davet üzerine Amerika’ya giderek California ve New Mexico’da ud dersleri ve resitaller verdi. Ayrıca Mendecino’da her yıl Ağustos ayında düzenlenen Middle Eastern Music Camp’ta 20 yıl boyunca ud dersleri ve Türk müziği dersleri verdi. Aralık 1997 ve 1998’de Kudüs’te İsrail Üniversitesi’nin davetlisi olarak Türk Müziği ve ud dersleri verdi.

   İlk kişisel albümü “YASEMİN”i 1996 yılında Amerika’da, ikinci kişisel albümü “SÛZİDİL”i 2010 yılında Belçika’da kaydetti. Ayrıca Halil Karaduman, Sadreddin Özçimi ve Göksel Baktagir ile yaptıkları canlı konser kayıtları, T.C. Kültür Bakanlığı tarafından “Klasik Sazlar Üçlüsü” ve “Ud-Kanun İkilisi” adıyla 2 ayrı CD olarak yayınlanmıştır.

   2007’den bu yana Kadıköy’deki özel ofisinde hem Türk, hem de Uzak Doğu’dan Amerika’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden gelen yabancı talebelerine Türk Müziği nazariyatı ve ileri düzey ud teknikleri dersleri vermektedir.

   Evli ve 2 çocuk babası olan Necati Çelik, halen Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda ud sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

“İnsanlara Türk müzik tarihindeki farklı eserlere ve farklı dönemlere nasıl en doğru şekilde yaklaşacaklarını göstermek konusunda oldukça etkili biri.”

Ross Daly

The mission
bottom of page